Fokus på trivsel

At fokusere på trivsel er ikke et spørgsmål om sygefravær.

Mange virksomheder oplever et mere ustabilt marked med flygtig kundeloyalitet, transparent global konkurrence og skærpet kamp om de bedste medarbejdere. Der er brug for at alle har det godt og yder deres bedste, herunder at alle bidrager med kreativitet, energi og faglige kompetencer. Samarbejdet skal gerne flyde uhindret, med respekt for den enkeltes mening og tillid til en fælles vision.

At arbejde for en kultur der fokuserer på trivsel, er desværre ofte blevet lig med at fokusere på (at undgå) sygdom; især, måske ikke så overraskende, stress og udbrændthed. Dette negative fokus har to kedelige konsekvenser:

  • Først og fremmest reduceres chancerne for at lykkes. Projekter med positive mål skaber større og mere bæredygtig motivation.  Det er et trist mål at være ”ikke-stresset” eller ”ikke-syg”.
  • Sikring af trivsel bliver en sag for HR-afdelingen; ikke en prioritet for enhver leder i kerneforretningen.

Et trivselsprojekt er enkelt at designe og sådan set også enkelt at gennemføre, hvis man altså kan holde fokus undervejs. For at skabe struktur og troværdighed kan det være en ide at starte og slutte med en måling. Der findes flere enkle og brugervenlige platforme, nogle af dem (f.eks. GAIS) er endda gratis at bruge.

Hvad er gode mål for et trivselsprojekt? Man kan f.eks. stræbe efter at arbejdet så vidt muligt giver mening; at hver enkelt føler at vedkommende bidrager til noget større, og at man gør en forskel. Eller, man kan ønske sig at der er en god tillidsfuld forbindelse mellem medarbejderne i et team. Eller, at ledelsen opleves som kompetent, nærværende og i stand til at skabe gode relationer.

Man kommer langt med sund fornuft, god ledelse, respekt for den enkelte, åben feedback og investeringer i kompetenceudvikling på alle niveauer.

Tømmerflådebygning, personlighedstests og team dinners kommer man – efter min mening – mindre langt med, men det kan være sjovt for at sætte i gang og bryde en eventuel is.

Har I trivselsprojekter på programmet efter sommerferien? Hvis ja, hvad er jeres mål?