Hvad mener du?

I de senere år er der lavet bunkevis af forskning der viser at psykologisk tryghed på arbejdspladsen er afgørende for kreativitet, produktivitet og indlæring. I oversættelsen fra engelsk er betydningen ændret ganske lidt. ”Safety” og ”tryghed” er ikke helt det samme, og for en skandinav betyder tryghed noget særligt – noget med at være en del af et fællesskab, hvor der bliver passet på en, velfærd osv. Vi er glade for at se, at tryghed er en veldokumenteret forudsætning for vores præstationer på jobbet. Tryghed er da noget vi er rigtig gode til i Norden?

Både ja og nej.

En supervigtig forudsætning for høj psykologisk tryghed er, at man frit kan sige sin mening, også når det er et ”dumt spørgsmål” eller en upopulær kommentar. Det er skandinaver ikke altid så gode til! Samtidig med at vi lærer et sprog, lærer vi at vi kun skal sige noget, hvis det er noget ”pænt”. At tage ordet med en kritisk kommentar kan være direkte angstprovokerende.

Konflikter og uenighed som tema dukker hele tiden op i mit arbejde, både i samtaler med enkeltpersoner og på arbejdspladser. At turde vælge ”krigerens vej” og træde ind i en konflikt er ikke let, og bliver sværere i takt med, at vi ønsker at præsentere os selv som perfekte for omverdenen. Konflikter passer ikke godt ind i et glansbillede.

Men konflikter og uenighed er en del af ethvert job og liv; med fokus, øvelse og tid er det muligt at være tro mod egne grænser uden at være aggressiv eller blive uvenner. Det handler om at sige hvad man egentlig mener, og at få det sagt til rette modtager på rette tidspunkt (dvs IKKE efter mødet ved kaffemaskinen). Lyder det simpelt? Det er overraskende svært.